Търговци на медицински изделия протестират 06.04 | 07:00

Протестиращите ще настояват за среща със социалния министър заради просроченото изплащане на дължимото им

От Миглена Ивановa

Търговци на едно и дребно с помощни средства за хора с увреждания, приспособления и съоръжения ще протестират пред сградата на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) днес, от 11 ч.

Протестиращите ще настояват за среща със социалния министър Тотю Младенов заради просроченото изплащане на дължимите им суми, съобщава Агенция "Фокус".

Търговците съобщават, че през март 2011 г. не са си получили парите за февруари. Те припомнят, че през януари държавата им дължеше пари за шест месеца.

По този повод през февруари представители от бранша също протестираха пред сградата на министерството на труда. Тогава зам.-социалният министър Валентина Костова съобщи, че дължимите суми за помощно технически средства са в размер на 10.7 млн. лв.

Задълженията към търговците бяха натрупани заради злоупотреби с помощни средства, изписвани на пациенти, които не са имали нужда от тях. От схемата се оказа, че са се възползвали фирми на членове на лекарски комисии и техни роднини.

Заради това бюджетът за медицински изделия и помощно технически средства беше изчерпан. Някои от случаите на злоупотреби бяха дадени на прокуратурата.

Водещи

Най-четени