Тържествен водосвет в Пловдив за Празника на българската авиация 16.10 | 14:06

На 16 октомври 1912 г. българи извършват първия разузнавателен полет над Европа

От Деляна Петкова

С тържествен водосвет в Пловдив днес (16 октомври) беше отбелязан Празника на българската авиация. Пловдивският митрополит Николай благослови бойните знамена на Военновъздушните сили (ВВС) и на авиобазите в Граф Игнатиево и Крумово, съобщи БНР.

С разпореждане на Министерския съвет от 1963 година 16 октомври е обявен за Празник на авиацията и Военновъздушните сили.

Датата 16 октомври не е избрана случайно и тя е знаменателна не само за нашата, но и за световната авиация. На този ден през 1912 година за пръв път над европейския континент в реална бойна обстановка е осъществен полет за въздушно разузнаване и от борда на летателен апарат е употребено оръжие. Това прави командир Радул Милков със самолет "Албатрос", който извършва разузнавателен полет над Одрин.

Днес на пл. "Централен" в Пловдив министърът на отбраната Аню Ангелов прие почетния строй на поделенията на ВВС от Пловдивския гарнизон. 

Военнослужещите и гостите бяха поздравени от командира на ВВС генерал-майор Константин Попов. Сред официалните гости бяха началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, ръководството на ВВС, ветерани, бивши командири на авиационните ни поделения.

Празникът продължава с тържествено събрание-концерт в Концертна зала, където министър Ангелов, генерал Симеонов и генерал-майор Попов ще наградят военнослужещи и цивилни служители от ВВС, отличили се с висок професионализъм.

По случай Празника на авиацията и Военновъздушните сили утре ще се проведе Ден на отворени врати в авиобазите Граф Игнатиево и Враждебна, и във Висшето Военно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия.

Водещи

Най-четени