Тържественото заседание на депутатите отцепи района на жълтите павета в София 16.04 | 10:46

Движението по бул. "Цар Освободител" е отцепено, забранено е и паркирането в района

От Ивелина Георгиева

Тържественото заседание на Народното събрание по повод 135-годишнината от приемането на Търновската конституция се провежда при изключително засилени мерки за сигурност.

Движението по бул."Цар Освободител" пред сградата на парламента е отцепено. Паркирането в района е забранено и има заграждения около Храм-паметника "Св. Александър Невски".

На днешния тържествен пленарен ден депутатите и техните гости влизат през парадния вход на Народното събрание, където ги посреща гвардейският духов оркестър.

Сред поканените са президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят Пламен Орешарски, членовете на Министерския съвет, висши магистрати, омбудсманът Константин Пенчев, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, представители на местното самоуправление, на академичните среди, на граждански организации, бивши председатели и заместник-председатели на Народното събрание и Негово Светейшество Патриарх Неофит.

С приемането на Търновската конституция преди 135 години за първи път се регламентира държавността в България след Освобождението. Документът е приет на 16 април 1879 г.

Водещи

Най-четени