Търси се баланс между частните съдебни изпълнители и длъжниците 03.04 | 18:24

Това ще стане със спешни промени в законодателството, смята Манолова

От Мая Александрова

"Амбицията ни е до Великденската ваканция на парламента да бъдат направени промени в няколко закона, чрез които ще се постигне баланс между частните съдебни изпълнители и длъжниците".

С това се ангажира зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова след обществена дискусия по темата, организирана от Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения.
Според Мая Манолова необходими са законови промени в спешен порядък в ГПК, в Закона за банките, Закона за потребителския кредит и други, свързани с тази материя.

"С поправките трябва да се преосмисли размерът на таксите, които събират ЧСИ, особено на малките длъжници, действията на ЧСИ да подлежат на съдебен контрол, да се осигури пропорционалност и съразмерност на задължението и на начините на неговото събиране, да се гарантира по-ефективен контрол върху работата на съдебното изпълнение и др", посочи Манолова

По думите й с промените в законодателството трябва да се въведе регламент и за колекторските фирми, които в момента също събират вземания, но са извън всякаква регулация и не е ясно какъв е статутът им.
Омбудсманът Константин Пенчев, който също присъства на дискусията, приветства посоката на промените и също поиска строг контрол и регламент за колекторските фирми.

Депутатът от "Коалиция за България" Страхил Ангелов запозна членовете на Комисията с проектозакона си за изменение и допълнение на Закона за частните съдебни изпълнители.

От името на 26 обществени организации Димитрин Вичев, председател на Съюза на пострадалите от ЧСИ и банките, поиска да се въведе мораториум върху принудителните изпълнения на вземанията, парламентът да състави временна анкетна комисия, която да разследва порочните практики в работата на ЧСИ, както и пълна ревизия и проверка на ЧСИ от Министерство на правосъдието, Министерство на финансите, ДАНС, под наблюдението на главна прокуратура, предаде БТА.

Водещи

Най-четени