Търсим пари от Европа, за да спасим затворите ни 25.08 | 18:52

За издръжката на местата за лишени от свобода не достигат 13 милиона лева

От Цанка Донкова

Търсим пари от Европа, за да спасим затворите ни. За издръжката на затворите не достигат 13 милиона лева, а за съдебната власт - 19 милиона лева. Това стана ясно от думите на заместник-министър председателят и министър на правосъдието Христо Иванов при посещението си в ловешкия затвор.

Той уточни, че Министерството на правосъдието ще се опита да осигури финансиране по линия на европейските фондове за ключови приоритети в местата за лишаване от свобода. Той даде за пример професионалното образование, за да могат хората, излизайки от затвора, да започнат нормален живот, а не да се връщат към престъпна дейност от необходимост.

Той посочи още, че министерството ще изработи план, по който следващото правителство в средносрочен период да започне разрешаването на проблемите в затворите.

"Има много критични заключения за състоянието на затворното дело в България от Международната комисия против изтезанията. Очаква се и Европейският съд по правата на човека да се произнесе с така нар. пилотно решение, което обобщава проблемите в дадена област. В Европейския съд са преценили, че твърде много проблеми идват като жалби при тях за България. Това означава лош имидж за страната ни и ще плащаме компенсации", добави заместник-министър председателят.

Той заяви още, че министерството е в постоянен диалог със синдикатите на затворите. Часовата ставка е международен стандарт и не може да отстъпим от него, а трябва да се намери начин да се адаптират самата система и начинът на работа към този стандарт, каза Христо Иванов.

Той допълни, че служебното ръководство на министерството няма намерение да отменя наредбата, свързана с дейността на частните съдебни изпълнители.

Водещи

Най-четени