Търсите работа - внимавайте, можете да изгубите пари 01.07 | 22:00

Вижте новия вид измама

От Теодора Кокаланова

Измамниците стават все по-изобретателни. Тяхното въображение не спира да сътворява нови, все по-модерни начини за измама. Този път докато търсим работа, може да изгубим пари. 

Всеки безработен при кандидатстване за работа има досег с популярни онлайн платформи. Един ден получава странен есемес: "Здравейте, кандидатствали сте за работа и интервю. Това ли е телефонът, на който да ви уведомим за решението ни? Отговорете с RR на латиница".

Кандидатите започват да отговарят, тъй като се усъмняват, че са направили някаква нова специализирана система - модерна технология за тези неща. След като проверят сметката си обаче се оказва, че дължимата от тях сума се е увеличила. 

Според интернет порталите отговорността за злоупотреба с данни носи фирмата, която е получила документите, а не платформата, през която е осъществен контактът. Те припомнят на хората, че ако им се искат пари за такса или да изпращат SMS, то това категорично е измама, защото законът го забранява.

Трябва да внимаваме и какво пишем в автобиографията си. Специалистите съветват да не слагате в CV-то излишна лична информация, която така или иначе не е нужна на работодателя, предаде Нова телевизия. 

Водещи