Търсят жена във Варна, свързана с камикадзето от Сарафово 23.07 | 07:16

Информацията бе потвърдена от бургаски криминалисти

От Кремена Бедерева

Полицията във Варна е вдигната накрак да издирва и жена, свързана с атентатора камикадзе от Сарафово и неговия съучастник. Това научи в-к "Труд" от собственици на хотели в центъра на морската столица.

Информацията бе потвърдена от бургаски криминалисти, участващи в разследването на атентата, при който на 18 юли загинаха петима туристи и наш шофьор на автобус.

Още ден след терористичната атака, униформени плъзнали по всички хотели и квартири в района на Фестивалния комплекс. Най-вероятно от там е бил засечен сигнал от мобилен оператор. Подозренията паднали на тризвездния "Перфект", разположен на тиха улица. Любопитното е, че той е на хвърлей място от един от офисите на туроператорската фирма "Ортанна" ЕООД, организирала пристигането на туристите от Израел. Отскоро офисът не функционира.

"В четвъртък вечерта дойдоха две патрулки, имаше полицаи, които влязоха в хотела, доста време бяха вътре", разказаха пред "Труд" хора, които имат бизнес на същата улица и станали очевидци на акцията. По-късно служителки на хотела споделили, че била търсена информация за мъж и жена, отседнали там в дните между 29 юни и 18 юли. Полицаите показали фоторобота, за който се предполага, че е на съучастника на камикадзето.

Прибрани са записите от охранителните камери на околните офиси. Поканени били и поемни лица да присъстват на огледа на една-две стаи, в които били търсени отпечатъци и следи от взривни вещества.

Ченгетата разпитвали за жена и неин придружител, но заклели всички да мълчат, за да не се пречи на разследването. Хотел "Перфект" често се посещава от граждани от Близкия изток. Сградата не е помпозна, но е с приятна архитектура и дискретни служители. Предимството на хотела е, че е насред Варна. Нощувката там струва между 80 и 150 лв.

"Няма да коментираме нищо, не сме длъжни да говорим с вас, нито имаме желание да се забъркваме в нещо", заявиха служителки от рецепцията на хотела. Те бяха видимо притеснени и помолиха репортерите да напуснат сградата.

"Не мога да потвърдя вашата информация. Мога да кажа само, че на територията на Варна се извършиха и се извършват поредица от процесуално-следствени действия, свързани със случая в Бургас", каза само окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Шефът на Областната полиция комисар Димитър Димитров беше още по-неконкретен с думите си, че се работи по всички версии и медиите трябва да изчакат за информация.

Обискът в "Перфект" е бил заради гост, регистриран в хотела с фалшивата шофьорска книжка от щата Мичиган, намерена у камикадзето от Сарафово. Нещо повече - работи се по версията, че мъжът с перуката и раницата е влязъл в страната през летище "Варна" в последните дни на юни и не е бил сам.

Иззети са и се преглеждат най-внимателно записите от охранителните камери. Не е ясно как атентаторът е минал през гишетата за паспортен контрол, щом се е представял за американец. Възможно е обаче да е имал фалшива лична карта от държава от Шенген, която само да е показал на КПП-то.

"Аз също возих камикадзето. Нае ме от центъра на Равда. Беше на 17 юли - в деня преди атентата. На гръб носеше същата раница, която остави до себе си на задната седалка в колата. Не знам какво имаше в нея, може да е била бомбата." Това разказа пред "Труд" таксиметров шофьор. Мъжът обаче е уплашен и не желае да бъде сниман и името му да се огласява.

"Каза, че иска да го закарам до Поморие, където е приятелката му. Беше със същата перука като на летището. Говореше на руски език. Направи ми впечатление, че говори много бавно и правилно. В ушите си имаше слушалки. Когато му задавах въпрос, изчакваше, сваляше слушалките и много бавно и отчетливо ми отговаряше. Не знам защо, но си помислих, че сякаш някой трети слуша разговора ни и му превежда. После му диктува какво до отговори", добави шофьорът.

Той разказа, че жълтата му кола е била на стоянката пред кметството и когато дошъл атентаторът, вече имало двама клиенти роми за Поморие. Единият седял до шофьора, другият на задната седалка с чужденеца, а между тях - раницата с бомбата. По пътя не говорили много.

В Поморие клиентът с перуката слязъл на центъра. Платил само половината от сумата за курса, ромите - остатъка. Шофьорът не видял накъде отива.

"Според мен на снимката, която се разпространи, терористът изглежда по-възрастен. А беше съвсем младо момче - на 20-21 години. Те казват, че е на 36 години, защото така сигурно пише във фалшивата му книжка, ама беше доста по-млад. Видях, че не е руснак, но не съм го питал откъде е", добави таксиджията.

Благодарност за помощта в нощта на атентата в Бургас пък получи независимата депутатка Калина Крумова от спасителната мисия от Израел. Информацията, че избраничката е прекарала нощта в Бургаската болница, помагайки на пострадали и на чуждите лекари най-вече в превода, се появи в израелски сайт.

"Без нея щяхме да сме глухи и слепи. Беше с нас от първия момент, не спа цяла нощ и помогна с всичко", казват от мисията, пристигнала часове след взрива.

Водещи

Най-четени