Търсят затрупаните миньори по нова галерия 24.07 | 08:32

Това ще удължи времето за намирането на двамата мъже

От Христина Рафаилова

9-и ден продължава издирването на двамата затрупани миньори в рудник "Ораново".

Пред TV7 икономическият министър Драгомир Стойнев каза, че е започнало копаенето на нова обходна галерия, по която да се търсят двамата мъже.

Това се наложи, след като спасителните екипи стигнаха до място, на което има опасност от срутване. Стойнев обясни, че там продължава да тече вода и условията са прекалено рискови. Това ще удължи времето, в което спасителите ще стигнат до миньорите. За момента никой не може каже с колко ще се удължи работата по изваждането на двамата мъже. Копаенето на новата галерия обаче щяло да става по-бързо.

Министърът каза, че е притеснен от ситуацията. Той е трябвало да се срещне с работната група, която е търсила изход от ситуацията с миньорите. Стойнев не успял да отиде заради блокадата на парламента. 

Той призна, че има нарушение на концесионния договор на мината, в някои години не са били плащани такси. Министърът добави, че от ръководството на рудника са го уверили, че застраховките на служителите там не са фиктивни. 

Стойнев не отхвърли възможността мината да се затвори. Той добави, че рудникът е работил без одобрен от икономическото министерство план. От мината са подали такъв, но той е бил върнат от ведомството. Въпреки това работата в мината не е спряна. 

Водещи