Търсят още пари за пострадалите от труса в Перник 06.06 | 15:39

Нужни са 14 млн. лв. за подпомагане на гражданите

От Десислава Маданска

Държавата ще се опита да осигури допълнителни средства за подпомагане на пострадалите от земетресението в Перник. Това обеща вътрешният министър Цветлин Йовчев по време на срещата между премиера Пламен Орешарски и кмета на града Росица Янакиева, предаде БТА.

Силовият министър заяви, че междуведомствената комисия към Министерския съвет ще преразгледа част от молбите на хората, чиито къщи бяха повредени от силния трус на 22 май миналата година. Приоритетно ще бъдат обсъдени молбите на перничани, чиито домове се намират в най-тежко положение.

От своя страна кметът на града каза, че нужните средства за подпомагане на гражданите са 14 млн. лева. За възстановяването на обществените сгради трябват още около 7 млн. лева. Янакиева коментира, че 4500 молби на перничани за подпомагане са отхвърлени. Градоначалникът информира, че до този момент общата сума, отпусната за общината, е 21 млн. лв., от които над 12 млн. лв. са за хората, над 7 млн. - за обществен сграден фонд, а останалите са за оценка на щетите и за спешни аварийно-възстановителни работи.

От своя страна МВР шефът припомни, че комисията, ръководена от него, няма възможността и правомощията да осигури цялата сума за възстановяването на жилищните и общинските сгради. Йовчев каза, че ще бъде ускорена работата на междуведомствения орган с привличането на експерти от "Гражданска защита".

Водещи

Най-четени