Търсят шпионската програма на министерския сървър 16.07 | 10:53

Вирусът давал достъп до всеки компютър във ведомството

От Десислава Маданска

В Министерството на транспорта и информационните технологии тече проверка дали програмата за шпиониране FinSpy е била инсталирана на сървъра на закритото преди години министерство на администрацията и административната реформа. Това заяви транспортният министър Димитър Папазов пред БНР. Софтуерът е разработен и продаван от германската компания Gamma International и дава възможност да бъде шпиониран практически всеки един личен компютър чрез вирус, който се изпраща по имейл и се инсталира незабелязано.

"Не съм специалист, който може да открие такъв вирус. Тече проверка, но нямам информация и не мога да коментирам повече", каза Папазов.

По думите му щетите може да бъдат огромни, но според специалистите не можело да има такава програма, качена на компютър във ведомството.

Според Николай Недялков, председател на Асоциацията за информационна сигурност, цената на такава програма не може да се плати, без да е направена обществена поръчка.

"Сървърите и инфраструктурата се наблюдават 24 часа. Иска се физически достъп, а такъв имат само определени хора. Така че това би могло да се случи много трудно. Има проследимост на такива активности", каза Недялков.

Той обясни, че ако заразен компютър ползва интернет в офиса, то адресът веднага ще излезе. Програмата дори не била тайна, а била достъпна и се продавала.

"Но трябва да има баланс. Такава цена позволява да се извършват престъпления чрез нея", каза още Недялков.

Бившият министър на държавната администрация Николай Василев вече отрече министерството му да е купувало подобна програма.

Водещи

Най-четени