Тютюнопроизводители бесни – блокират граници 10.07 | 16:41

Липсата на европейски субсидии за бранша отключи гнева им

От Филипа Тодева

Тютюнопроизводители от цялата страна излизат на национален протест утре – 11 юли. От Асоциацията на тютюнопроизводителите обявиха, че са получи разрешение за провеждането на протест на Дунав мост.

За 11 юли е насрочено блокиране на границата ни с Румъния, както и на ГКПП Капитан Петко войвода в района на Свиленград и ГКПП Илинден, Благоевградско.

Тютюнопроизводителите протестират под мотото "НЕ на дискриминацията, ДА на равнопоставеността" заради липсата на европейски субсидии за бранша за новия програмен период 2014-20120 година.

"Чрез протест на границите искаме да привлечем вниманието на европейската общност", заяви председателят на Асоциацията Цветан Филев.

По думите му само българските производител са ощетени, тъй като в останалите европейски страни се получават средства, свързани с изискването за високо качество.

"Ние дори не сме допуснати до този регламент, не че качеството ни е лошо", коментира Филев. На протеста на Дунав мост е поканен министърът на земеделието Димитър Греков.

Производителите на тютюн са категорични, че ще искат среща и с премиера Пламен Орешарски, защото според тях още има шанс да се договорят европейски субсидии.

"Ще искаме среща и с премиера, защото имаме още един шанс за договаряне на европейски субсидии на предстоящата среща на министрите на ЕС", допълни Филев.

Предвижда се още днес тютюнопроизводители да разпръснат 30 бали сух тютюн. Към тях с продукция от домати ще се присъединят зеленчукопроизводители. В протеста ще участват и пчелари, зърнопроизводители, птицевъди, животновъди и техните колеги от Румъния.

Водещи

Най-четени