У нас убежище търсят най-много арменци, афганистанци и нигерийци 04.04 | 16:27

Представиха новата комисия по предоставяне на убежище

От Филипа Тодева

Вицепрезидентът Маргарита Попова представи състава и правилата за работа на Комисията по предоставяне на убежище. Председател на комисията е Лиляна Станкова, а членове са Благой Видин, Николай Димов, Кина Събева и Николай Добрев.

За периода 2001-2011 година убежище в страната ни са търсили 156 граждани от 36 държави, като най-голям е техният брой от Армения (37 души), Афганистан (26 души) и Нигерия (12 души). За първите три месеца на 2012 година са подадени молби от седем лица, граждани на Украйна, Турция и Иран. Към момента убежище не е предоставяно на нито едно лице, подало молба до президента.

Вицепрезидентът Попова подчерта значението на политиката по предоставяне на убежище и ролята на българските институции за спазването на човешките права и на закрила на хората със статут на бежанци, с хуманитарен статут или със статут на временна закрила. Тези хора трябва да се ползват със същите права на българските и европейските граждани и по-лесно и безболезнено да се завърнат и да се интегрират в страните си по произход. Затова е необходима най-вече отлична координация между институциите и висок професионализъм, посочи вицепрезидентът.

Обобщена информация за работата си Комисията за предоставяне на убежище ще публикува на всяко тримесечие на интернет страницата на Президентството.

Водещи

Най-четени