УНСС задмина СУ по юристи, но изостана с икономистите 31.01 | 18:02

Вижте кои са най-добрите ВУЗ-ове

От Филипа Тодева

Софийският университет има изключително предимство пред останалите университети за индикаторите в групите "престиж" и "научни изследвания", но не е чак толкова "добър" в социално-битовите условия. Това показват резултатите от новата рейтингова система на университетите в България. В същото време обаче по една традиционна за СУ дисциплина – правото, УНСС има по-добра акредитационна оценка.

Според стандартизираните класации от рейтинговата система Медицинският университет и Техническият университет в София водят в пет професионални направления, Химикотехнологичният и металургичен университет - в четири направления, Американският университет в България - в три направления. Тракийският университет в Стара Загора, Лесотехническият университет и Академията на МВР оглавяват две професионални направления.

Класацията на университетите, които предлагат за обучение професионалното направление "Медицина", е много интересна, защото всички висши училища в нея получават изключително "високи точки" - независимо на кое място са в нея. На последно място в направлението "Медицина" е Тракийският университет с 66 точки, а на първо място е Медицинският университет в София.

Всички висшисти, завършили направлението "Медицина", имат осигурителен доход над 1000 лева, като безработицата сред тях е нула или клони към нула. Това е направлението за отличници, тъй като в нито един от медицинските университети няма приети с дипломи от средното образование под "5,50".

"Медицината" е професионалното направление, което е конкурентно и на международния образователен пазар, тъй като процентът на чуждите студенти в медицинските ни университети е над 25, като в МУ-София е 40 процента, предаде БТА.

Направлението "Икономика" е най-масовото в българското висше образование и в него сега учат 60 000 студенти. В класацията за това направление на първо място е Американският университет, на второ - СУ, на трето - УНСС, а на четвърто място, малко изненадващо, е Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". На последно място е Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите и е интересен фактът, че най-честата професия сред завършилите го висшисти е "продавач".

Водещи

Най-четени