УНСС открива нова магистърска програма „Икономика на енергетиката” 26.04 | 18:05

Специалността се предлага за първи път в български университет

От Кремена Бедерева

УНСС започва обучение в магистърска програма "Икономика на енергетиката”. Всеки бакалавър по икономика може да кандидатства за специалността, която се предлага за първи път в български университет.

Това каза в интервю за Агенция "Фокус” проф. Христо Първанов, декан на факултета "Икономика на инфраструктурата” в УНСС. "Основната насока на нашето обучение е да започнем да обвързваме транспорта с енергетиката, защото след построяването на двата големи газопровода "Набуко” и "Южен поток”, през страната ни ще минават около 100 млрд. кубически метра природен газ", обясни още деканът.

"Такова количество, транзитирано през нашата страна, означава приблизително една пета от потреблението на газ в Европа. За първи път територията на страната ни като транзитна дестинация няма да може да бъде заобиколена и то при транзита на структуроопределяща суровина, каквато е природният газ за европейската икономика", пояснява проф. Първанов

"Фактически ще се окаже, че този износ на транспортна продукция, който се явява в резултат на транзита на чужда стока през наша територия, но с наша транспортна техника, ще превиши износа на транспортна продукция от всичките около 5000 български товарни автомобила, които имат международен лиценз да работят. Тогава ще стане действителна максимата, че България е мост на три континента”, каза проф. Първанов.

По думите му в България освен за пътна инфраструктура, основните инвестиции отиват за енергийна инфраструктура.

"Нашият университет започва обучението по Икономика на енергетиката за икономисти, които имат бакалавърска степен", уточнява деканът.

"Това означава огромно поле за работа, защото енергетиката към момента в нашата страна произвежда около 13-14 % от БВП, но никога досега не е имало специализирано обучение за хора, които да се занимават с икономика, организация, управление на енергийния сектор".

"Национално обучение на административно-управленски кадри не е имало и това е една голяма пазарна ниша за реализацията на младите хора”, каза проф. Първанов.

Водещи

Най-четени