Убиецът на Хюлия не е искал пари, усмъртил я по битови причини 07.01 | 13:56

Йовчев опроверга ООН за състоянието на бежанските лагери у нас

От Христина Рафаилова

24-годишната Хюлия не е била убита заради пари и версията за откуп е отхвърлена. Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев пред БНР. Причината младото момиче да намери смъртта си най-вероятно е битова, стана ясно от думите му. Той потвърди, че заподозряния за смъртта ѝ е задържан. 

МВР шефът информира, че има сериозен напредък в работата по случая, както и по този с двойното убийство във Варна. Йовчев добави, че очаква в най-скоро време да има резултати. 

Вицепремиерът коментира и обвиненията на ООН, че бежанците у нас живеят в нечовешки условия. Преди време Върховният комисариат по бежанците към Обединените нации призова останалите страни от ЕС да не връщат чужденците у нас, тъй като те пребивавали тук в невиждана мизерия. 

Йовчев заяви, че не можел да се съгласи с подобни твърдения и те били доста пресилени. Той призна, че условията са тежки, но с всеки изминал ден те се подобрявали.

"В момента има български граждани, които живеят в условия, които са по-тежки от условията, при които живеят бежанците, ще решим и всички въпроси, свързани с изхранването им", коментира силовият министър. 

Той отчете, че през последните дни броят на преминалите нелегални българската граници е изключително нисък. Само едни човек е задържан, стана ясно от думите му.

По повод скандала, в който е замесен лидерът на "Атака" Волен Сидеров, той заяви, че са иззети охранителните камери и са снети показанията от екипажа на самолета. Според него съвсем скоро щяло да стане ясно какво точно се е случило. Йовчев уточни, че удареният по време на конфликта полицай не е пострадал тежко. 

Вътрешният министър отказа да коментира дали се очаква ескалация на напрежението по време на протестите на 10 януари. Той обаче гарантира, че органите на реда са готови да опазят обществения ред и живота на гражданите. 

"Разчитам, че този, който има желание да протестира, ще го направи по цивилизован и демократичен начин. Можем да издържим да охраняваме протестите, колкото е необходимо", каза МВР шефът. 

Вицепремиерът каза, че е вече има разработен проект на Закон за защита на националната сигурност. "Проектът към момента е съгласуван с експерти. С него се дефинират елементите на националната сигурност и техните правомощия и отговорности и как те си взаимодействат. Това е изключително необходим закон, който може много да подпомогне отделните организации като система", обясни той.

Най-четени