Убийците ще могат да искат 30-годишна присъда вместо доживотен затвор 30.06 | 15:46

Затворниците ще имат право да искат ремонт на стаята и още много неща, предвидени в новия закон

От iNews.bg

МП предлага затворниците да получат възможност да искат от Административния съд да установи наличието на лошите условия на задържане и пренаселеност на местата за лишаване от свобода. При решение на съда в полза на жалбата на осъденото лице, ръководството на съответния затвор ще трябва да предприеме бързи мерки за подобряване на условията на лишения от свобода. Това само част от мерките за либерализиране на режима за предсрочно освобождаване на осъдени за лишаване от свобода, предвидени от МП.

Ведомството на министър Екатерина Захариева се опитва да прокара промяната на наказателната политика чрез Законопроект за изменение и допълнение на Закона за изпълнения на наказанията и задържането под стража и по конкретно чрез заключителните разпоредби, които предвиждат сериозна реформа и на части от Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс.

Предлаганите изменения в ЗИНЗС се налагат заради пилотно решение срещу България на Европейския съд по правата на човека, според което страната ни нарушава Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

Изпълненията на препоръките трябва да се осъществи до 01 декември 2016 г. ЕСПЧ постанови, че в България съществува системен проблем с лошите условия в местата за лишаване от свобода и липсват ефективни правни средства за защита срещу тези условия, пояснява в проекта на Доклад до МС министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Работата по изменение на нормативната уредба започна още от екипа на бившия министър на правосъдието Христо Иванов.

Тогава стана ясно, че като участник в Работната група по измененията са привлечени дори представители на неправителствената организация на лишените от свобода у нас, ръководена от осъдения за убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман.

Сега се оказва, че либерализирането на режима за предсрочно освобождаване на затворници е само част от правата, които лишените от свобода получават чрез предлаганите от правосъдното ведомство поправки.

За момента не е ясно, защо правосъдното ведомство е решило да не информира обществеността за сериозното изменение чрез нарочен брифинг или поне изготвянето на анонс до средствата за масово осведомяване.

Правосъдното ведомство предлага в ЗИНЗС да се регламентира, че лишените от свобода у нас ще разполагат с минимум 4 кв.м. при изтърпяване на наказанието си. Това обаче може да доведе до сериозно завишаване на делата срещу България пред ЕСПЧ, ако се окаже, че страната ни не може да покрие този стандарт, с оглед наличието на около 10 000 затворници у нас.

Наред с това, занапред съдът няма да определя типа затворническо заведение, в което ще осъдените ще изтърпяват наказанието си, а единствено първоначалния режим за това. Тези правомощия ще бъдат поети от ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията”, към МП.

Предлага се по-гъвкав режим за преместване на лишени от свобода, както от един затвор в друг, така и в рамките на един затвор (от затвор към затворническо общежитие и обратно), с оглед по-рационалното използване на капацитета на местата за лишаване от свобода и недопускане на пренаселеност.

Предлага се преустановяване на съществуването на Комисията по изпълнение на наказанията към всеки един затвор, а правомощията й да се поемат от началника на съответния затвор.

Друга част от предложените текстове биха довели до повишаване на отговорността на надзирателите. Занапред именно върху служителите на ГД "Изпълнение на наказанията” ще пада основната тежест да доказват пред съда, че не са нарушили правата на лишен от свобода, който е предявил иск.

Затворниците вече ще могат да провеждат свиждания не само със съпруг/а, но и с лица, с които са били във фактическо съжителство. Администрацията на затворите пък няма да има право да нарушава правото на тайна на водената от лишените от свобода кореспонденция.

Често обаче именно писмата служат за вкарване зад решетките на малки количества дрога. Нарушителите на реда в затвора също получават повече права. Администрацията на местата за лишаване от свобода ще може да налага изолация само за "най-сериозните нарушения или системност при извършването на останалите нарушения”. А медицински специалист ще трябва всеки ден да посещава изолатора, за да проверява какво е здравословното състояние на буйстващите затворници.

Особено внимание е отделено на института на предсрочното освобождаване, отбелязва БГНЕС. Новото е, че затворниците вече ще могат директно да комуникират със съдебните власти като така заобикалят затворническата администрация.

От правото да искат предсрочно освобождаване ще могат да се възползват дори и рецидивисти. Ако лишен от свобода вече е изтърпял част от наказанието си, поискал е предсрочно освобождаване и молбата му е била удовлетворена, но след извършване на ново престъпление отново попадне зад решетките, то той отново ще има право да иска да излезе предсрочно от затвора след изтърпяване на определен срок "лишаване от свобода”.

Дори и да се стигне до отказ на съда – повторно осъдено лице да бъде предсрочно освободено, то ще има право отново да поиска това след изтичането на определен срок.

МП изключително много държи на новия момент - възможността затворниците да искат директно от съда разглеждане на молбите им за предсрочно освобождаване, като отпадне досегашното изискване това да става след решение на затворническата администрация. Според Захариева така щял да се намали "корупционния натиск” върху служителите на затвора, които имали отношение към предсрочното освобождаване на затворниците. Няма обаче коментар дали корупционния натиск няма да се прехвърли върху магистратите, които ще разглеждат затворническите молби. Началникът на затвора или прокурор все пак ще могат да обжалват съдийско решение, с което даден затворник бива предсрочно освободен, но правоохранителните органи не са съгласни със съответния магистратски акт. И за да са защитени изцяло правата на затворниците, те ще могат лично да участват в съдебните заседания, на които ще бъдат разглеждани молбите им за предсрочно освобождаване.

Правосъдното министерство предлага възможността и осъдените на доживотен затвор (такива са основно извършители на убийство/а-бел.ред.) да могат директно да искат от съда да заменя доживотната им присъда с 30 години затвор. "

Водещи

Най-четени