Убитият ягуар Алонсо - хит сред женските 07.08 | 09:35

Командировали ягуарка с мисията двамата да създадат потомство, но не се получила химия

От Теодора Кокаланова

Убитият ловешки ягуар Алонсо отказал да създаде поколение с ягуарката Джалма от Стара Загора, която командировали задълго в града на люляците с мисията двамата да създадат потомство. Това потвърди директорът на зоопарка в Ловеч Феодор Вацов. Джалма прекарала в Ловеч почти 2 години - между 2009 и 2011-а, за да забременее и роди бебета. Между нея и Алонсо обаче не се получила химия.  

"Те бяха агресивни един към друг в началото и макар Джалма да се разгонваше, не посмяхме повече да я съберем с Алонсо, за да не се наранят. В дивата природа ягуарите могат сами да си избират партньора и явно неосъществената двойка не пожела натрапен партньор", обясни Вацов.

Джалма, която е родена преди десетина години в старозагорския зоопарк и е почти набор на Алонсо си е у дома, съобщи в. "24 часа". Местният директор Радослав Михайлов отрече информацията, че Алонсо и Джалма са станали родители в Ловеч.

Ягуарът Алонсо избяга от Ловешкия зоопарк и бе застрелян в неделя (3 август) и ще бъде препариран и показван като експонат в природонаучния музей в с. Черни Осъм. Темата за убийството на животното предизвика широк обществен дебат - едни осъдиха деянието, други погнаха кампания в социланата мрежа Facebook под надслов "Аз подкрепям затварянето на зоопарковете в България". 

Районната прокуратура в Ловеч започна проверка по случая със застреляния Алонсо. Разследването ще установи дали са били законосъобразни действията на хората, ангажирани с издирването и залавянето на животното.

Водещи

Най-четени