Увеличава се пропастта в технологично отношение между българските въоръжени сили и НАТО 12.05 | 19:00

Между 150 и 250 млн. лева годишно са само необходимите средства за превъоръжаване и модернизация, отбеляза Ангел Найденов

От Мая Александрова

Министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че има пропаст, която непрекъснато се увеличава в технологично отношение, между българските въоръжени сили и партньорите от НАТО. На среща в София с членове на военно-патриотичните съюзи, Найденов изтъкна, че решението на този проблем не може да бъде търсено само в рамките на бюджета на Министерството на отбраната.

Той отбеляза, че между 150 и 250 млн. лева годишно са само необходимите средства за превъоръжаване и модернизация. Министърът добави, че са необходими специални целеви средства. Найденов запозна присъстващите със състоянието и приоритетите в отбраната. Той констатира, че има значително подобрение на състоянието на военните въздухоплавателни средства, като посочи, че в рамките на първото полугодие трябва да приключи и възстановяването на първия от няколко бойни хеликоптера.

Найденов съобщи, че се предвижда изработването на нов закон за резерва.

Министърът акцентира също върху социалните приоритети на ведомството, като посочи, че в сряда в Хасково ще бъде открита 25-ата социална кухня. Предстои разкриването на социална кухня и във Видин.

Ангел Найденов съобщи, че размерът на процента от пенсиите, който остава на разположение на ветераните и военните от запаса и резерва, които се настаняват в дома в Орешак ще бъде увеличен 20 на 30%.

"Изграждането на нови жилища, ремонт на съществуващи, изграждане на детски градини, актуализация на компенсационните суми за ползвани под наем жилища", заяви Найденов, цитиран от БТА.

Той посочи и три форми на подпомагане на военно-патриотичните съюзи - финансова, материална, както и предоставяне на сгради и помещения.

Министърът чу и редица предложения и коментари, като отговори на въпроси от присъстващите по различни теми, отбелязвайки в отговор на един от тях, че няма как да бъде възстановен Генералният щаб на армията.

Той коментира също, че не вижда възможност и е скептик и резервиран към намеренията за възстановяване на наборната военна служба.

По повод на коментар от залата, министърът каза, че е разочарован от маршируването и строевата подготовка, демонстрирани на парада на 6 май, като добави, че ситуацията ще бъде променена. Найденов обаче определи като незаслужена иронията, която се е стоварила върху ВВС.

Водещи

Най-четени