Увеличаването на майчинството: Много шум за нищо 29.04 | 15:33

Социалните партньори дори не обсъдиха предложението на КНСБ

От Ивелина Георгиева

Казусът с увеличаването на платеното майчинство се оказа много шум за нищо. Предложението на КНСБ платеният отпуск за отглеждане на дете да стане от две години на две години и половина дори не бе обсъдено в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Още в началото на заседанието вицепремиерът Зинаида Златнова поясни за представителите на медиите, че подобно предложение не е постъпило за разглеждане в Министерския съвет.

Каналният ред е всички предложения първо да минат през комисия и след това да влязат в "Националния съвет за тристранно сътрудничество, а тези предложения на синдикатите не са минали през комисия", обясни председателят на Българката търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

"Въпросът за майчинството е превръщането в един неплатен отпуск в платен. Този въпрос се съдържа в пакета с повече от 30 предложения на КНСБ, но по него няма единно виждане между работодатели и синдикати", поясни вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Според него през последните два дни медиите са превърнали въпроса в шлагер, а той е само един от многото предложения на синдикалистите.

"По проблема няма общо решение, поради което няма движение напред", допълни той.

Социалните партньори се обединиха около четири предложения, по които има постигнат консенсус за изменение в Кодекса на труда. По тях МТСП ще подготви конкретни текстове за промяна в закона, които ще бъдат внесени по степен на готовност в НСТС и съответно ще бъдат обсъдени. Сред тях са електронното трудово досие, реда на ползването на отпуски, промени, касаещи синдикалните организации, и др.

"Имаме разминавания в по-голяма част от предложенията", посочи Чавдар Христов, визирайки останалите над 400 предложения, които имат да обсъждат експертите в работните групи и след това и социалните партньори.

"Има нещо, което скърца в регулацията на трудовите правоотношения и то не е свързано по никакъв начин с европейските регулации, които ние сме възприели", коментира той.

"В работодателските предложения се съдържат идеи за либерализация на трудово-правни режими, които синдикатите не могат да приемат на фона на изобилието от нарушения на трудовото законодателство, защото такъв подход би довел до още нарушения", поясни Христов.

"От друга страна, предложенията на синдикатите поставят проблеми в регулациите, които съществуват и трябва да бъдат огледани и комплексно решение", допълни той.

Водещи