Увеличават двойно ловните екипи за бездомни кучета в София 30.03 | 21:00

На тел. 988 04 35 ще могат да се подават сигнали денонощно за бездомни агресивни кучета

От Кремена Бедерева

От 1 април ще бъдат увеличени двойно ловните екипи за бездомни кучета на ОП "Екоравновесие", съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й след тежкия инцидент в "Малинова долина" контролът по работата на дружеството ще бъде поет от нея, а не от зам.-кмет, както беше до момента.

На телефон 988 04 35 ще могат да се подават сигнали денонощно за бездомни агресивни кучета, а жалбоподателят ще получава информация за направеното по сигнала. Трябва да се спре псевдо грижата към бездомните кучета, ако обичаш животните - трябва да ги гледаш вкъщи, посочи Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя припомни, че през миналата година са подготвени проекти за четири приюта, но по действащата нормативна уредба само един от тях - за 500 кучета, ще струва 6 млн. лв., а ако се промени наредбата за земеделското министерство, което общината настоява от няколко месеца, цената ще падне три пъти.

Кметът даде за пример приюта в Горни Богров, който сега събира 500 животни, а ако се променят нормите - животните могат да се увеличат до 800. Кметът изрази готовност общината да предостави терени за изграждането на приюти за кучета от страна на неправителствените организации, занимаващи се с правата им.

Водещи

Най-четени