Увеличават заплатите на учителите от догодина 08.10 | 18:06

Заплатите на учителите в Бургас ще се увеличат над средното за страната

От Ивелина Георгиева

Със 121 милиона лева се увеличават средствата за образование през 2013 година. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов в Бургас, където заедно с кмета на града откри обновена детска градина в жилищния комплекс "Изгрев", предаде БТА.

Над 3 милиарда лева е предвидено в проектобюджета за 2013 г. да отидат в сферата на образованието. В тази сума са включени и европейските средства свързани с квалификацията на учители.

Ще бъде изготвена нова наредба за минималната работна заплата на учителите, посочи министър Игнатов. Увеличението на заплатите ще бъде от 1 януари 2013 г., като в различните общини то ще бъде различно. Игнатов подчерта, че учителите получават допълнително заплащане и за празниците.

Увеличението на учителските заплати в Бургас ще бъде едно от най-високите в страната, заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Причината затова се дължи на дофинансирането на голяма част от бюджетите на училищата със средства на общината и така ще може да се усвои допълнителен ресурс във фонда "Работна заплата", обясни градоначалникът.

Той поясни, че увеличението на учителските заплати в морския град ще бъде над средното за страната. Целта на драстичното увеличение е да се повиши нивото на образованието, коментира Николов.

Той допълни, че Бургас се нуждае от допълнително финансиране на качествени учители по математика, английски и български език.

Обновяването на детската градина в бургаския квартал "Изгрев" е на стойност 370 000 лева. Средствата са осигурени от министерството на образованието, Фонд "Енергийна ефективност" и Община Бургас.

По-късно министър Игнатов и кметът Николов дадоха начало на портен празник, посветен на 5 октомври - Международния ден на учителя. В него се включиха преподаватели от бургаски училища и детски градини.

Водещи

Най-четени