Увеличават значително парите за образование 21.11 | 17:39

В това увери министърът на образованието Анелия Клисарова

От Елица Елефтерова

Парите за образование ще бъдат значително увеличени през следващите години. В проекта за стратегията за висшето образование е заложено финансирането за образование да се повиши от 3,8%, колкото е в момента, на 6% от БВП до 2020 г. 

Според ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев държавата трябва да увеличи средствата, които се отпускат за отделни по-малки специалности, като арабистиката, например, защото са налице дефицити на определени специалисти. Показателно за тази криза е липсата на арабисти в момента, допълни Илчев.

Според него подобен проблем има и по отношение на физиците, които не разполагат с достатъчно средства за изграждане на изследователски лаборатории. 

По отношение на работата на едни и същи преподаватели от едни и същи университети Илчев заяви, че тази "хвърковата чета" ще изчезне, ако влезе в сила регистър на преподавателите, който е предвиден в стратегията.

Той даде пример със Софийския университет, където има лектор, който е със седем трудови договора.

Към момента все още не е избран нов модел на финансиране на висшите училища. Това, което е сигурно, е, че моделът ще бъде обвързан с качеството на образование, което студентите получават, стана ясно от думите на Клисарова.

За 2014 г. обаче ще продължи да се следва моделът "парите следват студента", обясни министърът и подчерта, че освен единния разходен стандарт в определянето на финансирането ще се включи и увеличеният коефициент за определени специалности, като педагогика, икономика и инженерните науки.

При разглеждането на проекта за стратегия е отпаднало решението да се създаде университетски борд, който да контролира финансите на всеки университет. Ректорите искат да запазят своята автономия и всеки сам да разпределя парите за университета, за който отговаря. 

Най-четени