Увеличават кастрационните центрове за бездомни кучета 07.09 | 20:27

С безплатна кастрация и освобождаване от такса ще бъдат стимулирани гражданите да кастрират своите кучета

От Ивелина Георгиева

Готви се увеличение на кастрационните центрове и мобилните клиники за бездомните кучета през следващите четири години. Това съобщи днес (07.09.11) столичният кмет Йорданка Фандъкова след работна среща с международни експерти по повод овладяването на популацията на безстопанствените кучета.

Фандъкова посочи, че от миналата година е увеличена кастрацията на бездомните кучета и прибирането им в приюти. От миналата година е увеличен броят и на екипите в мобилните клиники, които са влезли в ромските махали, посочи столичният кмет. Тя коментира, че Общината проектира изграждането на още приюти в столицата.

В момента е възложена процедура за избор на изпълнител за изграждането на кастрационни центрове в кварталите "Младост" и "Кремиковци". Работи се и по проект за изграждане на такъв център в квартал "Надежда", който ще започне да функционира през 2013 година, уточниха от общината. С изграждането на тези центрове ще бъдат прибрани от улиците на София още около 1000 кучета. Кастрацията на женските кучета е приоритет и първата сериозна стъпка към трайно, хуманно и най-евтино решаване на проблема.

Едно от решенията на проблема с кучетата е минаването му на национално ниво, което ще даде дългосрочна перспектива за справянето с него, смята Фандъкова. Тя настоя да има рамкова национална кампания, за да се намери решение на този проблем. Националната програма трябва да бъде подсигурена с национално финансиране.

Силно представена обучителна и образователна кампания, насочена към различните групи на обществото и специално внимание към децата и младите хора, е една от мерките, които Столична община предлага.

С безплатна кастрация и освобождаване от такса ще бъдат стимулирани гражданите да кастрират своите кучета, посочи още Фандъкова. Ще бъде засилен контролът върху работата на екипите, работещи с бездомни кучета.

Международните организации ще предоставят на София експерти, които да обучат кастрационните екипи и ще осигурят периодичен мониторинг на дейността на Столична община.

Основна мярка на общината за овладяване на проблема с бездомните кучета е създаването на електронен регистър на домашните любимци, тъй като голяма част от бездомните кучета са изхвърлени от стопаните си. Фандъкова увери, че от общината ще продължат да кастрират безплатно дворни, домашни и кучета пазачи по строителни обекти.

Ще бъдат увеличени ловните екипи на "Екоравновесие" и всички данни от мобилните кастрационни клиники за кастриране и ваксиниране ще бъдат вкарвани в електронния регистър, за да се гарантира по-голяма прозрачност и по-строг контрол.

Според Фандъкова общината отделя достатъчно средства за справянето с проблема. Бюджетът на общинското предприятие "Екоравновесие", което се занимава с бездомните кучета, е 1,44 милиона лева. В предприятието работят 40 души, а тези средства са предвидени за заплати, медикаменти, поддръжка и всичко необходимо, поясни Фандъкова.

Отделно е предвиден бюджет за изграждането на кастрационните центрове и клиники в столицата.

Първата програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета е приета преди три години, коментира Фандъкова. 20 хиляди е бил броят на бездомните кучета преди 4,5 години, когато е стартирала първата програма. Оттогава те са намалели наполовина и броят им в момента достига 10 000, поясни кметът на София. Мерките, които ще се предприемат сега, са заложени в програмата за периода 2011-2016г.

През 2010 година в 5 района за 6 месеца са кастрирани и ваксинирани над 800 домашни кучета. От общината посочват, че тази година кампанията продължава в районите "Банкя", "Люлин", "Овча купел", "Красна поляна", "Красно село" и "Триадица". 388 кучета са кастрирани само в ромските квартали. От началото на годината са осиновени 622 животни, а умрелите и евтаназираните са 320. За последните 4 години екипите на "Екоравновесие" са заловили и кастрирали 14 578 кучета, осиновени са 2136, а 3368 са евтаназирани.

Столичният кмет обсъди тези мерки днес с международна работна група, която притежава сериозен опит в решаването на проблема в други страни. Фандъкова даде пример с експерта Робърт Смит от неправителствената организация "Sos dogs”, където в 220 хиляден град в Румъния от 5000 кучетата са станали 350 за 5 години. Работната група обсъди добрите практики в Европа и начина им на приложение у нас.

Водещи