Увеличават личния състав на армията с над 2000 души 08.09 | 21:51

Това се прави за сметка на намаляване на резервистите и на мирновременния състав на Министерството на отбраната

От iNews.bg

Личният състав на армията да бъде увеличен с 2040 души, а общо армията и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната като военно разузнаване и военна полиция ще разполагат допълнително с 2460 души. Това решение е взело на закрито заседание миналата седмица служебното правителство по предложение на министър Велизар Шаламанов, пише в. "24 часа". С постановление №280 от 4 септември кабинетът е изменил плана за развитие на въоръжените сили от 2010 г.

Вчера от Министерството на отбраната не коментираха какво налага увеличението на числеността на армията, каквото не е имало от 1990 г. насам, отбелязва изданието. Правителственото решение е взето, докато НАТО обсъждаше на срещата си на върха увеличаване на военното си присъствие в Черно море заради кризата в Украйна и изострените отношения с Русия.

Най-голямо е увеличението на числеността на военнослужещите в армията. Техният брой става не по-малко от 25 360 души вместо досегашните 23 720. Общо заедно с цивилните служители армията ни вече ще наброява 28 140 души.

Униформените в армията и структурите, пряко подчинени на министъра, ще са вече 30 610 души вместо досегашните 29 000, предвижда решението на правителството.

Увеличението на числеността на армията и структурите, подчинени на Шаламанов, се прави за сметка на намаляване на резервистите и на мирновременния състав на Министерството на отбраната, става ясно от правителственото постановление. Причината за това преразпределение е, че правителството не може да надвиши лимитите, определени от закона за отбраната, тъй като няма действащо Народно събрание.

"Имаше териториална заплаха за Грузия, сега има за Украйна. Има замразен конфликт в Молдова, в Нагорни Карабах. Ние не можем да изключим преки заплахи и за България”, коментира вчера министърът на отбраната Велизар Шаламанов пред БНР и отново настоя по повод редактираната вече визия, че не е грешка да се посочва Русия като заплаха.

Водещи