Увеличават наказанието на съдийката Владимира Янева? 07.12 | 14:17

Прокуратурата иска същото и за бившия МВР шеф Тодор Костадинов

От iNews.bg

Прокуратурата поиска увеличаване на присъдите на бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева и на бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Обвинителите настояха за две години условно наказание по време на делото в Апелативния съд в София.

Припомняме, че Янева беше осъдена на първа инстанция на една година условно и три години изпитателен срок по делото "Червей". Тя беше подведена под отговорност заради това, че е разрешила специални разузнавателни средства с обект информационния масив на МВР, надхвърлящи като продължителност максимално позволения от закона срок. Костадинов пък получи само глоба от 3000 лева.

Според защитата на Янева предходната съдебна инстанция не е взела предвид всички доказателства и показания на свидетели, когато е постановил присъдата си. Затова поиска бившата съдийкa да бъде оправдана с мотива, че не е действала умишлено.

Адвокатът на Костадинов, от своя страна, не е съгласен с начина, по който първата инстанция тълкува доказателствата. Той смята, че не са събрани преки доказателства, които да потвърдят повдигнатите обвинения. Събраното от разследващите според него били само косвени данни.

Водещи

Най-четени