Увеличават се случаите на кибертормоз у нас 11.06 | 07:03

Националният център за безопасен интернет регистрира годишно около 100 случая

От Андриян Георгиев

Интернет все по-често е използван като оръжие за отмъщение у нас. Националният център за безопасен интернет регистрира годишно около 100 случая на кибертормоз. Сред потърпевшите е и Ирина, която от октомври миналата година ежедневно е подлагана на подобен род тормоз.

"Започна се с няколко обяви в сайтове за продажба на коли - там бе пуснат телефонният ми номер. Още на втория ден разбрах, че освен в сайтовете за продажба на коли, са пуснати и обяви в еротични сайтове”, казва пред bTV жената, чийто телефон в продължение на 8 месеца не престава да звъни по всяко време на денонощието. Получава и SMS-и с неприлично съдържание, с много снимки.

"Когато възрастните се занимават с подобни неща, си има достатъчно членове в наказателния кодекс, за които да бъдат преследвани. Това са обида, клевета... Тоест, в такива случаи възрастният човек просто трябва да се обърне към прокуратурата, да подаде жалба”, съветва Георги Апостолов от Националния център по безопасен интернет.

Ирина е подала жалби в сектор "Компютърни престъпления" към ГДБОП, откъдето все още чака отговор. От прокуратурата пък я съветват да си смени телефонния номер.

"Няма законов текст, който да е специално за кибертормоз. Но недосегаемост няма. В смисъл, много лесно може да се идентифицира извършител, стига да има достатъчно сериозни основания за това”, допълва Апостолов.

Ирина не знае кой стои зад интернет атаката. Пише и до администраторите на сайта, където е публикуван телефонът й. Съобщава, че обявата е фалшива, но и това не дава резултат. Обявата "секс за малко пари” и до днес е активна в интернет.

Водещи

Най-четени