Увеличението на минималната работна заплата зависело от Тристранката 10.09 | 11:20

Има голяма вероятност най-бедните пенсионери да получат коледни добавки

От Христина Рафаилова

Правителството ще направи всичко възможно да се увеличи минималната работна заплата от 1 октомври. Това каза социалният министър Хасан Адемов пред Нова телевизия. Покачването обаче зависи от дискусията в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.   

Адемов коментира, че държавата е арбитър в диалога между работодатели и синдикати. Поради това решението за минималното възнаграждение зависело от това чии аргументи ще надделеят. 

Шефът на социалното ведомство каза, че именно минималната работна заплата е тази, която може да осигури минималната покупателна способност на населението. "Колкото и да са, дори 450 лв., каквото е обещанието за края на мандата, също ще бъдат недостатъчни. Но така или иначе трябва да има съобразяване с икономическите реалности в страната, когато се върви към увеличение на минималната работна заплата. И според мен това трябва да става с малки стъпки, за да не нарушим икономическите баланси", заяви Адемов. 

Дали пенсионерите ще получат коледни надбавки, щяло да стане ясно, когато приключи анализът за държавното обществено осигуряване за първите 9 месеца на годината. Министърът даде надежда, че вероятно ще се търси начин да се намерят 35-40 млн. лв., за да могат хората с пенсии до 200 лв. да получат до 50 лв. за празниците. 

"Аз смятам, че правителството ще направи всичко възможно да гарантира тази сума, за да зарадва поне част от българските пенсионери", заяви той. 

Адемов коментира и направеното от кабинета "Орешарски" през първите 100 дни на управление. Той заяви, че стъпките на правителството са обнадеждаващи. Според него оценката, която премиерът Пламен Орешарски си е поставил, е оптимална. 

"Нескромно е който и да било министър да поставя сам на себе си оценки. Това е работа на българските граждани", добави той. 

Водещи

Най-четени