Увеличиха присъдата на Жоро Милионера с 4 години 14.10 | 12:40

На първа инстанция магистратите твърде много смекчили вината му

От Христина Рафаилова

Станалият известен с прякора Жоро Милионера – Георги Енев, ще лежи с 4 години повече от първоначалната си присъда. 

Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието на му на 12 години, след като прокуратурата оспорва решението на по-долната инстанция да наложи на Енев 8 години лишаване от свобода. 

Жоро Милионера отива зад решетките заради това, че на 22 юни 2012 г. открадна 1 471 058,52 лв. инкасо, собственост на три банки и охранителна фирма. 

При определянето на размера на наказанието лишаване от свобода Окръжният съд е надценил смекчаващите вината обстоятелства и е проявил прекомерна снизходителност, смятат магистратите, уточнява БТА. 

Според тях по-нисшата инстанция е приела погрешно като намаляващо виновността му обстоятелство факта, че е изразил съжаление на случилото се. От апелативния съд мотивират увеличената присъда с това, че Енев е планирал тежкото престъпление и го е извършил съзнателно. По мнение на магистратите не е ясно за какво точно съжалява подсъдимият, след като е скрил парите. 

По мнение на съдебното жури вината му не може да бъде смекчена и заради затрудненото му финансово положение, както са счели преди това колегите им. В такова състояние е преобладаващата част от населението, твърдят магистратите. 

Окръжният съд е допуснал грешка и е отправил непрофесионално и недопустимо послание към потенциалните извършители на подобни тежки престъпления, констатира апелативният съдебен състав. 

Присъдата е потвърдена в останалата ѝ част. Енев е осъден на лишаване от право да заема материално отговорна длъжност, както да упражнява охранителна дейност на пари и ценни пратки за единайсет години.

Решението на Апелативния съд може да се обжалва или протестира пред ВКС в 15-д

Водещи

Най-четени