Уговаряме ЕК да включи АМ „Хемус” в европейска програма 26.03 | 12:39

Ако магистралата не бъде изградена до 10 години, Варна ще бъде откъсната от света

От Елена Коцева

В момента правителството полага усилия автомагистрала "Хемус” да бъде включена в европейските оперативни програми след 2014 година.

Това заяви във Варна министър-председателят Бойко Борисов.

По думите на Борисов, ако автомагистрала "Хемус” не бъде изградена до десет години, Варна ще бъде откъсната от света и това значително ще забави нейното икономическо развитие.

Стана ясно, че той е разговарял вчера с председателя на ЕК Жозе Барозу по този повод, защото "Хемус" е стратегическа магистрала за България и трябва да бъде включена в оперативните програми. 

"Има възможност това да стане и през 2014 г. магистралата да бъде довършена”, заяви премиерът, цитиран от БНР.

Борисов потвърди още, че цената на автомагистрала "Хемус” е около 3 млрд. лева. 

"Тези пари могат да бъдат предоставени само от Европейския съюз, тъй като държавният бюджет в момента не разполага с такъв финансов ресурс. 

Аз ви гарантирам, че ако до 2014 г. автомагистралата влезе по европейска програма, след пет-шест години тя ще бъде напълно изградена”, коментира министър-председателят.

Той посочи още, че с изграждането на пътната инфраструктура в южната част на българското Черноморие Бургас и пристанищата наоколо ще отклонят към себе си значително повече товари.

Премиерът подчерта, че никое от предишните правителства не е правило опит да включи автомагистрала "Хемус” за оперативно финансиране от Европейския съюз.

За Варна предстои да бъдат реализирани още инфраструктурни проекти. отпуснати средства за борба срещу свлачищата в различни райони на северното Черноморие.

Най-четени