Ударно ремонтират пътища по Северното Черноморие 11.03 | 10:41

Кърпенето да дупки ще приключи до дни, но мащабните проекти ще продължат и лятото

От iNews.bg

След тежката зима вече текат спешни ремонти по цялата пътна мрежа във Варненска област, но те ще приключат до дни. В активния сезон туристите лесно ще стигат до морето, но придвижването от Варна до Северните и Южните курорти може да се окаже истинско предизвикателство, предаде БНТ.

Тази година усилията на Областно пътно управление във Варна ще бъдат насочени към магистрала "Черно море", която е връзката между Варна и Бургас. Нейните осем километра и половина ще бъдат изцяло ремонтирани. На север пък рехабилитацията на пътната мрежа ще стига до граничния пункт Кардам.

През 2012 година между Варна и Албена се активизира най-голямото свлачище в областта. Тогава пукнатините по ската бяха на 50 метра от пътя. Шест години по-късно без никакви укрепителни дейности пукнатините са вече на по-малко от десет метра. В резултат на това пътят пропадна и периодично неравностите се запълват с асфалт. Ако пропадането продължи експертите предвиждат като крайна мярка в пика на сезона да затворят пътя.

През тази година на магистрала "Хемус" не предстоят големи ремонти поне на територията на Варненска област, но на юг започват мащабни инфраструктурни проекти. Част от аутобана е виадукта "Звездица", чийто ремонт започна още миналата година. Рехабилитацията на съоръжението продължава и през тази.

За румънските туристи, които влизат у нас през граничен пункт Кардам също ще има неудобства. "Около 30 километра е пътя от Кардам, който идва през Добрич за Варна и който е свързан с всички туристи от Румъния. И имаме 30 километра по другите два ЛОТ-а, по които работим. Това е от Старо Оряхово до Провадия”, обяснява директорът на Областното пътно управление-Варна Румен Илиев.

Водещи

Най-четени