Удостоверения за таксиметровите шофьори стават срочни 12.07 | 08:27

Психотестовете за водачите стават периодични, ще се отчита и дали лицата са агресивни

От Десислава Маданска

Удостоверенията на таксиметровите шофьори трябва да се подновяват на 3 или 5 години, а не да са безсрочни, както са в момента. Това заяви шефът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" пред bTV.

Според него задължително трябва да се променят и психотестовете за водачите, тъй като в момента не отчитали резултати дали лицето е агресивно. Такива тестове също трябвало да се извършват периодично, а не само при постъпване на работа.

По думите му таксиметровите компании също трябва да се включат, като могат всяка година да искат от подчинените си свидетелство за съдимост, както и да извършват периодична проверка на контролните точки на водача.

Той посочи, че глобата за употреба на алкохол трябва да е три пъти по-голяма в сравнение със сегашната.

Председателят на Съюза на превозвачите Румен Крумов поиска при нарушения за употреба на алкохол трябва да се взема не само книжката, но и шофьорът да губи правата си да превозва пътници.

По думите му проблемът у нас е в законодателството, което позволявало нарушителят да "събира зад гърба си" множество глоби и фишове, които не плаща, а впоследствие пак да прави същите нарушения.

Относно зверската катастрофа на бул. "Цариградско шосе" Крумов заяви, че в деня на инцидента шофьорът на таксито е бил на работа до 13:06 часа.

"Това, какво прави в свободното си време, не зависи от работодателя. В момента на катастрофата той не е бил на работа. Той е можело да го направи и с личния си автомобил", заяви Крумов.

Водещи

Най-четени