Удължаването на мораториума върху продажбата на земя няма да е лесна работа 07.10 | 18:48

България трябва да получи съгласието на всички държави членки

От Христина Рафаилова

Удължаването на срока на мораториума върху продажбата на българска земя ще е много труден процес. Въпреки това управляващите ще направят всичко възможно да се случи. Това стана ясно от думите на земеделския министър Димитър Греков пред bTV. Той уточни, че за да остане забраната, страната ни трябва да получи разрешение от всички държави членки на ЕС. Според него удължаването на мораториума е от изключителна важност, за да може родните земеделци да окрупнят земите си.

Министърът коментира и отпускането на субсидиите за земеделските производители. Той припомни, че през януари те ще бъдат изплатени,  като сумата ще възлиза на около 1,1 млрд. лева. Миналата седмица представителите на аграрния сектор се споразумяха с правителството да получат средствата в началото на 2014 г. и отстъпиха от искането си поне част от тях да се изплатят до края на тази година.

"Обещахме на земеделските производители средствата да бъдат дадени още декември месец. За съжаление, обаче, обработката и сигурността на необходимите документи наложи това да бъде изтеглено няколко дни по-късно", мотивира отлагането Греков. 

Водещи

Най-четени