Ужас! Поредна жива-факла. Млада жена се самозапали в Стара Загора 08.12 | 10:12

Тя е на 32 г. и се казва Силвия. Откарана е в спешния център с 80% изгаряния

От Кремена Бедерева

Малко след 9,30 часа жена се самозапали на старозагорската улица "Братя Жекови", съобщава в. "24 часа".

По информация на медици жената е на 32 години и се казва Силвия Мишкова. Тя е откарана веднага в спешния център на Стара Загора с 80% изгаряния. 

В момента на мястото на инцидента има метална туба с бензин, с който явно се е поляла жената, преди да драсне клечката.

На мястото е и дамската й чанта. Мястото, където тя е горяла, се охранява от полиция, вижда се найлон, под който има обгорели вещи, сред които и колан.

Това е поредният случай на самозапалил се човек у нас. Само преди няколко седмици фотографката Лидия се самозапали пред президентството в София. Няколко дни след това тя издъхна в "Пирогов".

В началото на миналата година актовете на самозапалване станаха символ на протестите срещу монополите, които доведоха до оставката на кабинета "Борисов".

В ранната сутрин на 20 февруари 2013 г., след поредния ден на масови протести срещу високите сметки за ток, 36-годишният Пламен Горанов се самозапали пред сградата на община Варна.

Пламен бе един от най-изявените участници в многохилядните граждански протести, които превърнаха Варна в "столица" на недоволството срещу лошото управление на ГЕРБ, бедността, корупцията и непосилните сметки на ток. Самозапалването му бе знак на протест срещу управлението на ГЕРБ, техния кмет Кирил Йорданов и групировката ТИМ.

Първият случай на самозапалил се в страната след бунтовете бе на 18 февруари – на 26-годишния Траян Маречков. Той се запали в центъра на Велико Търново и за съжаление не оцеля. Вторият бе 36-годишният Пламен Горанов, който почина от полиорганна недостатъчност.

53-годишният Венцислав Асенов Василев се самозапали в сградата на община Раднево на 26 февруари. Охранител на общината бе опитал да го загаси, но пламъците бързо се разраснали. Веднага пристигнала линейка, но Венцислав вече имал тежки изгаряния, от които той почина на 10 март.

На 22 март почина самозапалилият се на стадиона в силистренското село Ситово 40-годишен Тодор Йовчев. Той бе с 95% изгаряния и почина от полиорганна недостатъчност.

Венцислав Козарев от Смолян се самозапали на 1 май. Мъжът е казал на жена си, че ще се самозапали, имали си лични проблеми. След това публично се самозапалил. Той почина на 3 май.

52-годишният Димитър Димитров пък пламна на 13 март 2013 г. пред президентството. За щастие той оцеля.

Водещи