Украински войници в наши санаториуми 23.10 | 08:02

За две години около 300 бойци от въоръжените сили на Киев ще дойдат у нас за рехабилитация

От Кристиан Костурков

Войници от украинската армия ще се възстановяват у нас. Става въпрос за хора, участвали в операциите и пострадали в боевете в югоизточните части на страната срещу сепаратистите от самопровъзгласилите се Луганската и Донецката народни републики. Според съветника на президента на Украйна и депутат от Блока на Петро Порошенко Олга Богомолец, България може да поеме рехабилитацията на до 300 украински военни в рамките на две години, предаде nation-news.ru. Най-вероятно те ще бъдат настанени във военните санаториуми у нас, уточняват от пресцентъра на Блока на Петро Порошенко.

Освен това за настаняването и рехабилитацията на украинските военни ще бъдат платено от нашата страна. За покриването на останалата част от разходите ще се разчита на т.нар. доверителен фонд на НАТО, който беше създаден именно за подкрепа на украинския отбранителен сектор. Рехабилитацията на украинските военни в България да бъде организирана в рамките на партньорството между министерствата на отбраната на двете страни и доверителния фонд на НАТО, твърди изданието.

Засега от българското военно министерство или пък от Военномедицинска академия, към която са военните санаториуми, не са съобщавали за предстоящ прием на украински войници в нашите рехабилитационни бази. За такава възможност обаче спомена в началото на септември президентът Росен Плевнелиев. По време на срещата на високо равнище на НАТО, която се състоя в Уелс на 5 септември т.г., той обяви, че страната ни ще лекува украински военнослужещи. Плевнелиев уточни още, че България ще подкрепи доверителния фонд на НАТО с 500 хил. лв. Парите обаче щели да останат у нас, тъй като ще се харчат за лечението на украински войници в България.

Военните санаториуми у нас са едни от най-предпочитаните заради по-доброто им състояние, обслужване и база. Хиляди българи, страдащи от хронични заболявания, които изискват ежегодна рехабилитация, всяка година се опитват да попаднат там. В масовия случай обаче им се отказва поради липса на свободни места. По принцип военните санаториуми приемат пациенти приоритетно от състава на Министерството на отбраната, Българската армия, членове на техните семейства, а също и ветерани. Ако в даден момент има свободни стаи или легла, но няма желаещи за тях сред хората под пагон, тогава се настаняват и пациенти сред цивилното население. Подобни случаи обаче са изключителна рядкост. Ако наистина във военните санаториуми у нас започнат да се приемат за рехабилитация украински военни, това означава, че в близките години цивилните граждани на България едва ли ще имат шанс да се лекуват в тези бази.

Очевидно държавата ни ще трябва да похарчи и бюджетни средства, за да поеме настаняването и рехабилитацията на украинците. В същото време обаче бюджетът на програмата за лечение и рехабилитация на НОИ се свива всяка година. Намалява и периодът, през който осигурените лица, които имат нужда от санаториално лечение, могат да се възползват от нея. За 2015 г. за тази цел бяха отделени 15 млн. лв. Програмата стартира на 31 март и приключи на 29 август, като последните одобрени постъпиха в санаториумите на 12 септември. А в същото време България възнамерява да похарчи бюджетни средства за лечението на украински военни. Не става ясно защо тази сума не може да бъде похарчена за възстановяването на български граждани, които създават БВП за собствената ни страна. А вместо това ще отидат за чужденци, които не са внесли у нас нито 1 лв. като данък, осигуровка или инвестиция.

Водещи

Най-четени