Укрепваме съдебната система с нови 9 милиона 06.09 | 10:50

Ще предотвратим срив в работата на много институции, заяви министър Иванов

От Теодора Кокаланова

Заедно с ВСС работихме по придвижването на искане за допълнителни средства за съдилищата, които следващата сряда ще бъдат гласувани на Министерски съвет. Благодарение на финансовото министерство ще осигурим 9 милиона допълнителни средства за съдебната система, което ще предотврати срив в работата на много институции. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието в служебния кабинет "Близнашки" Христо Иванов в студиото на bTV. 

По думите му ще бъдат осигурени и 200 хиляди лева, за да може Софийският районен съд да започне да се премества в нова сграда, бивша сграда на ГУСВ. "Това ще бъде една изключително важна стъпка за правосъдието в София, защото ще позволи на този най-претоварен съд в страната, който работеше в изключително тежки условия да вземе глътка въздух и да назначи нови хора. Да започнат делата да се разглеждат по-навреме, хората да усетят разлика", отбеляза министър Иванов.

Вицепремиерът коментира и отношенията си с главния прокурор. "С прокуратурата имаме поредица от теми, по които работим заедно в изключителна конструктивност. Няма никакво напрежение", подчерта Иванов. 

Според него от прокуратурата още веднъж препотвърждават мъдростта на конституционния законодател – да остави тази институция в съдебната власт. "Друг е въпросът обаче, че в рамките на съдебната власт прокуратурата и съдът не могат да бъдат разглеждани като еднакви институции", каза още Иванов. 

Водещи

Най-четени