Укрепването на "Аспарухово" може да достигне 15 млн. лв. 06.07 | 12:25

Цената на заздравяването на стените само на една къща е около 42 000 лв.

От Теодора Кокаланова

След като вълна "убиец", както я наричат местните жители и разрушителни порои заляха голяма част от страната и по-конкретно варненския квартал "Аспарухово", там продължават да сепровеждат детайлни геоложки проучвания.

"Ако се направи всичко планирано от край до край с корекцията на деретата, стойността ще бъде около 15 000 000 лв", заяви инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в администрацията. Установено е, че подпочвените води са доста дълбоки.

Той допълни, че там, където са ерозионните потоци, там където водата е текла по скатовете, може да се направи протекция с мрежи или анкериране на мрежи.

"Където има свлачища вероятно ще извадим водата с хоризонтални сондажи като това на ул. "Розова долина". Където има направени професионално стени и са годни може да бъдат подсилени с анкери. Всичко е въпрос на преценка и оценка", каза още инж. Колев.

Той добави, че самото проектиране е много трудно и трудоемко, защото геозащитните съоръжения са много скъпи и поглъщат много време и пари, предаде агенция "Фокус". "Въпрос на решение е дали си заслужават или не. Трябва да се направи и финансова преценка. Цената на укрепването на стените само на една къща е около 42 000 лв. и то само за анкерите, при положение, че съществува стена", уточни инж. Колев.

По думите му тази цифра е ориентировъчна, но при всички случаи ще е много голяма. "За корекцията на деретата в "Аспарухово" е имало проект, който предстои да бъде актуализиран и на базата на него ще се направен нов проект. 2,5 км. е дълго дерето и при всички случаи незаконните постройки, които са строени в него ще бъдат съборени, защото е невъзможно те да останат на нивото на водата", посочи още инж. Колев. 

Водещи

Най-четени