Укрепват свлачището край Елешница 25.11 | 11:18

Свлачището създава ежегодно проблеми за движението и е опасно за къщи от селото

От Елена Коцева

Започва укрепването на свлачището в село Елешница, съобщиха от общинската управа в Разлог.

Ремонтните дейности са на стойност 226 366 лева. Проектът на община Разлог се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие".

Проблемът със свлачището е от средата на миналия век и ежегодно, при обилни валежи и през пролетта при топенето на снеговете, пътят към Разлог се затваря за движение или става опасен за преминаване.

С укрепването на свлачището ще се повиши и достъпността на населеното място и подобряване безопасността на пътна отсечка, осигуряваща входно-изходни функции между с. Елешница и общинския център Разлог.

Проектът стартира първо с изграждането на подпорна стена с дължина 118 м, с височина 2,50 м и широчина на пътното платно 4,50 м на улица над кв. 41 по плана на с. Елешница, съобщава БТА.

Изграждането на защитната стена ще осигури безопасността на жителите и на тяхната собственост. Това е и превантивна мярка за предотвратяване свличането на нови земни маси.

Предвижда се да бъде изградена дренажна тръба зад подпорната стена и канавка за повърхностни води. Ще се изградят също нова асфалтова настилка и тротоар за пешеходци от страна на жилищната зона.

Водещи

Най-четени