Уличеният в измами за милиони првз Пирогов Асен Балтов с нов залп по Стойчо Кацаров 16.07 | 10:00

Медици и днес излизат в подкрепа на уволнения директор на спешната болница. Те са възмутени и от обвиненията в злоупотреби от страна на "Пирогов". Обидени са от твърденията за фиктивни диагнози, с цел източване на здравната каса

От iNews.bg

Присъединявамe се към мнението на колегите от БЛС и от управителния съвет на Софийската лекарска колегия и искаме оставката на Петко Салчев, защото той си позволява, след като преминаха тези 2 вълни, след като ние изкарвахме тези кошмарни месеци в болницата, в момента да пуска проверки. Това заяви проф. Асен Балтов в "Денят започва".

Медици от "Пирогов" и днес излизат в подкрепа на уволнения директор на спешната болница. Те са възмутени и от обвиненията в злоупотреби от страна на "Пирогов". Обидени са от твърденията за фиктивни диагнози, с цел източване на здравната каса, каквито отправи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Проф. Балтов заяви, че днес ще внесат възражение по обвиненията.

"В "Пирогов" е абсолютно прозрачно и винаги всички точки са обсъждани и са изпращани предварително на всички членове на борда, така че категорично заявявам, че това не е вярно, що се отнася до изискването да има стая, мобилен телефон, автотранспорт, това никога не е било досега", каза проф. Балтов.

Думите на Балтов идват, въпреки че вчера здравното министерство с документи и свидетелства на "пациенти" доказа, че в Пирогов са извърпвани измами за милиони.

Балтов разказа, че новият член на борда на директорите е искал епикризите от всички протоколи за последните 5 г. на съвета на директорите.

"Аз изключително учуден казах: Вижте какво, това е невъзможно, няма как да ви дам копие от всички протоколи на съвета на директорите за последните 5 г., това е търговска тайна", каза проф. Балтов.

Според мен този човек е "къртица" на министъра и зам.-министъра, каза още той.

"След като е направена равносметка на месеца, се оказва, че харчовете по време на пандемията за Ковид епидемията, когато лекувахме с повече от 500 легла, ние сме похарчили над 8,5 млн. за лечението на пациентите. Имайки предвид, че това е заболяване, което не беше ясно, тези разходи бяха абсолютно наложителни, ние не сме се опитвали по никакъв начин да спестяваме, за да правим полумедицина", каза Балтов.

По думите му стойността за клиничната пътека за пациент с Ковид е 1200 лв., а се оказва, че всъщност 4000 лв. струва лечението при средно тежки състояния.

Балтов подчерта, че не е имал никакъв контакт с министър Кацаров.

"Министърът на здравеопазването се оказа, че е един бивш председател на една неправителствена организация, която дойде в министерството със своите хора, почна да прави проверки в големите държавни структуроопределящи болници, не малко отговорни за всички преминали вълни и почна една по една болниците да ликвидира ръководството - Лозенец, Александровска, Пирогов", каза Балтов.

Най-четени