Ултрамодерни камери дебнат бързаците на пътя 06.11 | 20:07

Устройствата с инфрачервени лъчи заснемат нарушенията на скоростта

От Теодора Кокаланова

Камери с инфрачервени лъчи се използват в цялата страна, за да помагат да служителите на КАТ да заснемат нарушения на скоростта. Новите камери засякоха десетки нарушители. Откакто са на пътя, катастрофите в столицата са наполовина по-малко.

Камерите са монтирани в полицейските коли и работят по график. На всеки два часа колата се мести на нов участък. Трасетата са специално избрани и всяка нощ са различни, така че шофьорите трябва да имат едно наум, че могат да бъдат заснети навсякъде, ако нарушат правилата.

"Малко след 10:00 вечерта само за час камерата на КАТ засне десет нарушения на скоростта само на столичния булевард "Ботевградско шосе". Най-драстичното нарушение е 101 км или 53 км над разрешената скорост", обяснява Антоан Додев от Пътна полиция.

На булевард "Цариградско шосе" са регистрирани най-тежките нарушения. "Имахме такъв случай, мисля, че беше 90 или 100 км над ограничената скорост", съобщи зам.-началникът на КАТ Тенчо Тенев.

Заради бясната скорост полицаите само снимат нарушителите, без да ги спрат. После клиповете се обработват, а на шофьорите се изпращат актовете.

"Принципът е такъв – камерата заснема, окото също пуска един лъч, заснемаме номера и след това пращаме призовка на хората да дойдат при нас и да видят клипа, който сме заснели на определеното място, с определената скорост", обясни Тенев. По думите му стационарните камери понякога заснемат по 60-70 нарушения нощно време.

Новите камери с инфрачервени лъчи ще са на пътя всяка нощ, съобщава bTV. Засега устройствата са 14 и ще се ползват в цялата страна, за да се ограничи скоростта и да се овладее войната на пътя. 

Водещи

Най-четени