Умишлен палеж или клошари причинили големия пожар в Пловдив 21.08 | 14:12

Над 9 часа горели бившите тютюневи складове, жителите на района изкарали кошмарна нощ

От iNews.bg

Две са основните версии за причините за огромния пожар, обхванал и изпепелил бившите тютюневи складове в Пловдив, които са и културни и архитектурни паметници. Разследващите вече проверяват останките за конкретни следи. Едната работна версия е, че пламъците са тръгнали вследствие на умишлен палеж. Другата е, че пожарът може да е причинен от клощари, настанили се в изоставените от години сгради.

По отношение на едното от изгорелите здание в пожарната са почти категорични, че е било запалено умишлено. "Много бързо се разрасна там пожарът. За нас това е неспецифично развитие на ситуацията”, обяснява говорителят на пловдивската пожарна Цвятко Дешев пред БНР. Той отбелязва и че към версията за умишлен палеж насочват и част от свидетелските показания.  "Видени са и сини пламъци. Няма как толкова бързо да се запали един покрив. Всички причини ще бъдат разгледани и да се надяваме, че ще стигнем до истината”, допълва той.

Кошмарна нощ са прекарали живеещите в района около пожара. Пламъците, лумнали вчера малко преди 15:00 ч., са били потушени чак след полунощ. Заради мерки за сигурност и токът в района е бил спрян. Общо над 9 часа е продължила критичната ситуация. Малко след 20:00 ч. пожарът е бил почти овладян, но малко след това отново се е разгорял. На места дори и в момента се забелязва дим. Екип от пожарникари остава да наблюдава мястото, за да не се разгорят все още тлеещите на места огнища.

Опасност за хората в района обаче няма. Не се отчита замърсяване на въздуха, показва проверката на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Гъстият дим на мястото обаче е довел до по-високи стойности на въглероден оксид, което е обичайно при пожар, обясняват още от инспекцията.

Водещи

Най-четени