Университетите да дават помещения за детски градини, не за дискотеки 10.05 | 11:00

Това предлага гражданско сдружение

От Ивайло Ачев

Незабавно започване на процедура по отнемане от ректорите на столични университети на помещенията, които се отдават под наем за дискотеки, поиска сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

Според сдружението мярката е добро решение, тъй като тази материална база не се полза по предназначение – за образователна и научноизследователска дейност, т.е. явно не е необходима на университетите, които я отдават под наем за друга дейност. Затова Столична община може да я стопанисва и в тези помещения да се създадат детски градини, ясли, детски кухни и други социални обекти. Така ще се задоволи и търсенето на детски градини от страна на родителите, след като само в столицата над 8 хил. деца чакат за място в детска градина.

Преди месец звеното за вътрешен одит на Министерството на образованието установи, че в Студентски град от 184 университетски имота 44 са отдадени под наем за ресторанти, дискотеки, кафенета и барове. "Майки срещу насилието в Студентски град" призоваха наемът на тези имоти да бъде прекратен.

Сдружението иска и да се прекрати скандалната практика на учащите се в УНСС да бъдат безплатно раздавани т.нар. UID студентски карти, с които на младежите се осигурява възможност за поръчване на твърд алкохол на преференциални цени в нашумели дискотеки в Студентски град.  

Водещи

Най-четени