Унищожават над 1 тон сладък пипер 23.05 | 12:19

В пратката е открит неразрешен за използване пестицид

От Лазар Тодоров

Хасковски инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните не допуснаха внос на 1340 килограма сладък пипер от Турция.

Пратката е спряна на ГИП "Капитан Адреево" заради наличие на неразрешен за употреба пестицид difenthiuron (дифентиурон), установен при рутинна проверка на пратка, предназначена за внос на територията на Република България, като крайното местоназначение на стоката е град София, това съобщиха от пресцентъра на "Българската агенция за безопасност на храните"

Пестицидът се използва за защита на растения и растителни продукти от въздействието на вредителите и е забранено от ЕС, поради което цялата пратка (1340 кг) ще бъде унищожена в екарисаж под контрола на представител на компетентния орган.

Към настоящия момент в ЕС има установени само 29 случая на пратки, отхвърлени на граница, поради установено наличие на diafenthiuron в храна. Продуктите, в които е бил установен, са чай с произход Китай и Хонг Конг, броколи от Китай, бамя с произход от Индия, листа от къри с произход от Индия и за пръв път се установява наличието му в пратка с произход Република Турция, предназначена за внос в общността.

Водещи

Най-четени