Управленската програма: прозрачност и отчетност 20.09 | 11:18

Премиерът представя в парламента управленската програма на правителството

От Кремена Бедерева

"Опитите за каквато и да е реалистична оценка на стартовата база рискуват да попаднат в приказката за лъжливото овчарче."

Това заяви премиерът Пламен Орешарски, който в момента представя в парламента управленската програма на правителството.

Министър-председателят каза, че "предходното правителство на ГЕРБ преекспонира темата и оправдаваше всичките си неблагополучия с наследството от предишните 60 години".

"Нашите усилия ще се насочат към подкрепа на най-уязвимите групи. Пред вас е една програма, която систематизира мерки, които имат за цел да предпоставят икономическото възстановяване, да насърчат предприемачеството и да развият една по-добра солидарност на българското общество", заяви Орешарски.

"Програмата стъпва на приемственост по отношение на съхранение на валутния борд и финансовата система. В същото време програмата внася нови политики и различни акценти в управлението – по-активна роля на държавата като регулатор, ограничаване на административните тежести за бизнеса, засилване на регулациите на финансовия сектор, антимонополна политика, по-активна защита на потребителите, повече мерки срещу бедността, ясно и открито поставяне на проблемите и търсене на поносими за хората решения", отбеляза премиерът.

"При прилагане на програмата ще следваме няколко основни принципа – прозрачност, отчетност на кабинета, диалогична, а не конфронтационна политика за търсене на повече обществено съгласие", посочи Орешарски.

Премиерът посочи още, че се предвиждат сериозни мерки за пресичане на контрабандните канали. "Възнамеряваме да облекчим или отменим над 100 режима за лицензиране на стопанска дейност. Ще засилим подкрепата за малки и средни предприятия, както и на стартиращия бизнес чрез подобряване на достъпа им за финансиране и участие в обществените поръчки. Ще създадем механизми за по-добро управление на държавните предприятия. Ще създадем предпоставки за възстановяване на съществували местни производства и стопанства", обясни Орешарски.

"Ще работим за по-нататъшно разширяване на финансовото посредничество и дългосрочно развитие на реалния сектор. Европейските фондове ще бъдат в помощ на конкурентоспособността и растеж на икономиката в периода 2014-2020 г. Важни са инвестициите в конкурентоспособността на икономиката и инвестициите в човешкия капитал", каза още министър-председателят.

По думите му приоритет на правителството ще бъде устойчивото развитие на селското и горското стопанство, утвърждаването на страната като туристическа дестинация. "Поставяме си за цел да подобрим административните услуги и отчетливи стъпки за електронното управление."

Премиерът уточни, че акцент в програмата на правителството е водещата роля на мерките за заетост. "Най-добрата социална защита се свежда до създаване на предпоставки за заетостта. Най-добрите политики за обезпечаване на заетост се базират на системите за обучение и преквалификации. Мерките за заетост не могат да обхванат всички български граждани, извън тях остават пенсионери, хора с увреждания, подрастващи. Те трябва да бъдат обхванати."

"Ще увеличим детските надбавки", обеща премиерът. "Но ситуацията ще продължи да става все по-лоша, както в количество, така и в качество на възпитание на нашите деца", продължи Орешарски.

"Правителството ще се стреми да реформира системата на здравеопазването, като предприеме мерки, които не застрашават нормалното функциониране на системата. Главен акцент ще е възстановяване на функционалността на Спешната помощ и стабилизиране на болничната помощ. Основно ще се работи в Спешната помощ", зарече се премиерът.

"Ще се стреми да се ограничи ръстът на лекарствата и злоупотребите в тази насока", допълни Орешарски.

Документът е озаглавен "Държавност, развитие, справедливост – икономически и социални приоритети на правителството на Република България" и е приет от Министерски съвет на 1 август.

В четвъртък (19 септември) депутатите обсъждаха първите 100 дни от управлението на правителството на Пламен Орешарски.

Водещи

Най-четени