Управляващите партии отхвърлят президентското вето върху Изборния кодекс 28.02 | 12:44

ВМРО и "Атака" промениха позициите си, подкрепят ГЕРБ и НФСБ

От iNews

ВМРО и "Атака" промениха позициите си и ще отхвърлят заедно с ГЕРБ и НФСБ ветото на президента за Изборния кодекс. Това стана ясно след среща между ръководствата на групите на коалиционните партньори в Народното събрание.

От вчерашните разговори и допълнителните обсъждания стигаме до единно становище, позиция която ще защитаваме и в пленарна зала - да бъде отхвърлено ветото на президента, каза на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов след срещата.

След като законът бъде обнародван, ще пристъпим към промените за връщането на 7% от гласувалите в район, за да има възможност избирателите да пренаредят партийните листи. Заявили сме подкрепа за връщането на 7-процентната бариера и досега нямаме позиция за промяна, посочи той, като допълни, че всеки депутат има право да внася своите предложения между двете четения на закона.

Това стана голям дебат, не искаме да се правят внушения, че някой иска да ограничи изборни права, каза Цветанов.

Това че отхвърляме ветото на президента, в никакъв случай не е проява на конфронтация. Сигурен съм, че той е имал благородни намерения, но сигурно екипът му не е изпипал мотивите юридически, посочи председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров.

Ще подкрепим отново закона, който беше гласуван, с ясните уверения от страна на нашите партньори от ГЕРБ, че ще бъде върнато старото положение с преференциите. Гарантираме на гражданите това, което искахме в зала – връщането на старото положение с преференциите, заяви зам.-председателят на ПГ на Обединените патриоти Искрен Веселинов. Не можем да подкрепим ветото, защото 3/4 от него са тези, които нямат нищо общо с истината и е писано по опорните точки на БСП, без да има критичен прочит на тях, добави той.

Християн Митев от НФСБ обаче намекна, че ще мислят за диференциация на процентите за преференцията в различните видове избори и вдигане на процента за местните избори.

Твърденията на президента, че с промените се ограничават възможностите за обжалване на решения на Централната избирателна комисия, районните и секционните избирателни комисии не отговарят на истината. С промените всяко едно решение на ЦИК което се обжалва, делото ще се гледа от тричленен състав в Административния съд, а в момента се гледа във ВАС от един съдия. Тричленният състав ще може да събере достатъчно допълнителни доказателства, за да може да се обжалва това решение. Президентът и неговият екип трябва да се запознаят с мотивите не на политиците, а на представителите на съда, тъй като те могат да ни запознаят с аргументите, заяви Цветанов.

Когато БСП говорят за мажоритарен елемент и за мажоритарна система, ние много ясно сме видели тяхната воля в пленарна зала. Те не се съобразиха с волята на 2,5 млн. български граждани, когато внесохме законопроекта и гласуваха против, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.

Когато не идваш на работа, не упражняваш дейността, за която си избран, няма как да получиш подкрепа и да постигнеш изборна победа. Има различни мнения и в Европейския парламент, но досега не съм видял европейските социалисти да излязат от ЕП. Тук мога да дам за пример лидера на ПЕС Сергей Станишев – един път си мнозинство, друг път си малцинство, един път си на власт, друг път си опиозиция, но това е политиката. Политика на инат не е нормално, не бива да се прави. Егоистично погледнато, за нас този конфорт на работа е много по-продуктивен. Ще продължим да работим в посока на обществения интерес. Ако колегите се присъединят и работят конструктивно, парламентът би бил съвсем различен, каза още Цветан Цветанов.

Водещи

Най-четени