Ура! Уикендът ще е снежен 24.01 | 12:02

Най-сетне ще завали сняг, обещават синоптиците, но и ще стане студено

От Кремена Бедерева

Така чаканият сняг най-сетне ще ни зарадва. Синоптиците ни обещават промяна и застудяване още днес, но сняг може да видим чак през уикенда.

Причината - циклонален вихър, който ще донесе сняг на Балканите и у нас. Метеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН очакват валежи от дъжд на 24 срещу 25 януари, като на места се очакват 10-20 л/кв.м, а в Северна България валежите ще бъдат и от сняг.

На 25 януари след полунощ и през деня на 26 януари – неделя, почти навсякъде валежите ще са от сняг. От североизток ще се усилва вятърът и с него ще прониква по-хладен въздух. Този вятър ще е причината за валежите от сняг. Не е изключено на места в централната част на Дунавската равнина и Лудогорието да има поледици.

В неделя – 26 януари, на много места валежите ще са от сняг, но той ще спира постепенно. В Източна България ще духа умерен североизточен вятър, ще има условия и за виелици. На места може да се създаде и по-сложна обстановка в Източна България, както и в Дунавската равнина. Може да се очаква в неделя по-съществена снежна покривка от около 20 см на места в Централна и Южна България.

Най-студените дни ще бъдат събота и неделя, съобщава bTV. В понеделник минималните температури над страната ще бъдат отрицателни, дневните ще са малко над нулата. Като цяло се очаква следващата седмица да бъде зимно времето. Минималните температури ще са между минус 7 и минус 2 градуса.

Сняг ще превалява към сряда и четвъртък. До края на следващата седмица ще има снежна покривка и зимни температури, ще бъде и предимно облачно, но синоптиците успокоиха, че не се очакват драстично ниски температури.

Водещи

Най-четени