Ураганни ветрове оставиха хиляди без ток, температурите - рекордни 29.11 | 16:57

В „Гражданска защита“ са постъпили над 120 сигнала заради щети от вятъра

От Нели Минчева

Новата седмица у нас започна с ураганни ветрове и температурни рекорди. Бурният вятър прекъсна електрозахранването на близо 15 хил. домакинства в столични квартали и населени места около София.

Екипите на ЧЕЗ продължават работата си по отстраняване на авариите.

Прекъснато е захранването на части от ж.к. "Люлин” 4 и 5 в столицата. Работи се по отстраняване на авариите и в "Драгалевци”, "Симеоново”, "Витоша” и "Горна баня”.

Без ток са останали и Бистрица, Железница, Горубляне, Панчарево, Владая, Мърчаево, вилна зона Косанин дол, вилна зона Киноцентър, обекти в природен парк Витоша.

В 13 области в страната е обявена така наречената "оранжева" степен на опасност. Поривите на вятъра там може да достигнат до 90 км/ч. В десет области степента на опасност е "жълта", съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология – НИМХ БАН.

В "Гражданска защита" са постъпи над 120 сигнала заради щети от вятъра. Четири столични екипа на "Гражданска защита”, съвместно с екипи от други структури на МВР работят по отстраняването на паднали дървета, клони, висящи ламарини и козирки на балкони, сателитни чинии, светофарни уредби, билбордове, падащи мазилки в районите "Триадица”, "Средец”, "Лозенец”, "Студентски”, "Изгрев”, "Красно село”, "Красна поляна”, "Възраждане”, "Оборище” и други.

Освен всичко друго вятърът отнесе и бивша полицейска вишка на кръстовището между булевардите "България” и "Витоша” в столицата. Съоръжението се ползвало от градския транспорт и в момента на инцидента не е имало човек вътре.

Същевременно на над 20 места в страната бяха отбелязани температурни рекорди. Около и над 25 градуса достигнаха термометрите в Русе, Ахтопол, Велико Търново, Разград, Варна и др.

Очаква се вятърът, който носи и топлите температури, да утихне малко тази нощ, въпреки че ще продължи да е ветровито и в следващите няколко дни.

Водещи

Най-четени