Усвоили сме 12 млн., отпуснати от ЕС за бедствието през януари 2015 г. 09.12 | 13:15

Страната ни ще поиска финансова помощ и за наводненията в Бургаско по-миналия месец

От iNews.bg

Над 12 млн. лв. са усвоени от фонд "Солидарност" за преодоляване на бедствията, причинени от тежките зимни условия в периода 30 януари – 4 февруари 2015 г. Това са над 96% от предоставената от Европейската комисия помощ в размер на близо 12,5 млн. лв., отпуснати по подаденото от страната ни заявление. Доклад за техническото и финансовото изпълнение на възстановителните дейности за преодоляване на бедствията е подаден към Европейската комисия от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и национален координатор на помощта от фонд "Солидарност" Деница Николова.

С отпуснатите от фонда средства по третото заявление бяха възстановени пострадалите при бедствието обекти от транспортната, превантивната, водоснабдителната, образователната и здравната инфраструктура. Подкрепа получиха проекти на общо 19 бенефициента на територията на цялата страна. Най-голям финансов ресурс в размер на близо 6 млн. лв. беше предоставен на Агенция "Пътна инфраструктура” за извършените дейности за възстановяване на пострадалата от природните бедствия републиканска пътна мрежа.

2011683Като страна-членка на Европейския съюз, Република България има право да получи подкрепа от фонд "Солидарност” за преодоляване на последиците от природни бедствия. До момента страната е кандидатствала пред Европейската комисия за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от него за покриване на част от спешните мерки за справяне с последиците от три бедствия: двете наводнения от м. юни и края на юли 2014 г. и бедствието във връзка с тежките зимни условия от началото на 2015 г. Общата отпусната помощ от ЕК възлиза на 36 млн. лв. Одобрени за финансиране са общо 44 проекта.

До момента са подадени окончателните доклади за усвояване на финансовите вноски по първо и по второ заявление по фонд "Солидарност" като усвоените средства са в размер на над 17,75 млн. лв. или 86% от предоставената помощ по първо заявление и над 3,46 млн. лв., които са близо 90% от предоставената помощ по второ заявление.

Предстои да бъде подадено ново заявление за кандидатстване пред ЕК за подкрепа от фонд "Солидарност" за преодоляване на щетите от наводненията на територията на Област Бургас в периода 25 – 30 октомври 2017 г.

Водещи

Най-четени