Ускоряваме изграждането на газовата връзка с Гърция 05.07 | 09:12

Финансирането вече е осигурено, заяви Плевнелиев от Атина, където е на посещение

От Олга Андреева

София и Атина ще ускорят работата по изграждането на газовата връзка между двете страни и ще работят и за по-ефективно свързване на електрическите си мрежи.

Това заяви пред журналисти държавният глава Росен Плевнелиев, който е на двудневно официално посещение в Гърция.

Изграждането на газовата междусистемна връзка е била една от темите на разговора на Росен Плевнелиев с гръцкия му колега Каролос Папуляс в Атина, отбелязват от президентската институция.

По думите на Плевнелиев връзката е от важно значение за енергийната сигурност на региона, а финансирането вече е осигурено.

Двете страни ще работят и за по-ефективно свързване на електрическите си мрежи, като това трябва да се случи в контекста на бъдещия единен европейски енергиен пазар, допълни Плевнелиев и припомни, че страната ни е основен износител на електроенергия за южната ни съседка.

Допълнителни усилия трябва да бъдат положени и по съвместни инфраструктурни проекти, сред които е и автомагистрала "Струма”, каза Росен Плевнелиев.

Според президента, България и Гърция могат по-ефективно да използват европейските инструменти за финансиране на регионални проекти, какъвто в момента е програмата за трансгранично сътрудничество до 2013 година, а след 2014 година - и Инструментът за свързване на Европа.

Държавният глава открои перспективите за сътрудничество в Черноморския регион, включително в областта на туризма, като двете страни могат да предложат успешен съвместен туристически продукт.

Плевнелиев определи като изключително успешна инициативата на двете правителства за съвместни заседания, като второто такова ще се случи до края на годината. Предстои да бъдат уточнени "идеи за развитието на потенциала между двете страни”.

Гърция е третият най-голям инвеститор в България, а гръцките компании създават над 100 хиляди работни места, припомни държавният глава. Плевнелиев призова двете страни да подготвят общи регионални проекти с европейска значимост, тъй като имат потенциала да се превърнат в двигател на развитието на региона.

Водещи

Най-четени