Ускоряват процедурата за отказ на бежански статут 08.11 | 09:21

При такъв отказ лицата няма да ходят в лагери в центъра на София

От iNews.bg

Създадена е организация по ускоряване на процедурата за отказ на бежански статут в рамките на три дни. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред TV7. По думите му лицата, които получават такъв отказ, няма да ходят в лагери в центъра на София, остават си в домовете от затворен тип и впоследствие - обратно.

Според него не бива да се поставя знак за равенство между нелегално преминалите границата лица и тези, които по хуманитарни причини търсят бежански статут. Той обясни, че при тези, които имат основание да искат такъв статут, са в сила съответните разпоредби и правно-нормативна база, приета от Република България.

В момента има решение над 1166 служители от МВР да бъдат командировани на турската граница с цел ограничаване на възможностите за влизане на нелегални имигранти. Сред командированите няма да има служители на СДВР.

"Няма нарастване на престъпността, но не искам да се ангажирам с намаляването ѝ, като ни трябва още малко време, за да сме сигурни в една устойчива тенденция", заяви Лазаров за нивото на битовата престъпност в страната.

Относно ситуацията около бившия депутат Христо Бисеров главният секретар на МВР заяви, че към момента той не е издирван от полицията, тъй като за това е нужен сигнал. Той каза още, че не може да коментира дали се проверяват фирмите на Бисеров и синовете му.

Относно последната акция "Килърите 5" Лазаров заяви, че задържаните са подготвяли убийството на Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца.  

Водещи

Най-четени