Успехът на кабинета на Орешарски минавал през ГЕРБ 20.05 | 10:07

Бъдещият премиер трябвало да търси подкрепа от всички партии

От Христина Рафаилова

Евентуалното правителство на лансирания от БСП за премиер Пламен Орешарски би имало успех, ако програмата му за управление има подкрепата и на ГЕРБ. Това заяви в ефира на "Нова телевизия" бившият зам.-шеф на ДПС Осман Октай. 

По негови думи бъдещият министър-председател не трябва да прави договорки и да назначава ярки партийни фигури в кабинета си. Орешарски, който според Октай е най-вероятният премиер, трябвало само да получи подкрепа за платформата си от всички парламентарно представени политически сили. 

Ексшефът на предизборния щаб на движението коментира, че на ДПС му се налага да застане без никакви условия зад правителство, което ще успокои страната. Това било заради целта на партията да избяга от сатанизирания си образ и да стане национално представителна политическа сила. 

Той коментира и загубата на 200 000 гласа на ДПС на изборите. Според него за това е допринесло нападението над бившия лидер Ахмед Доган. По негово мнение голяма част от електората е осъзнал, че явно нещата са стигнали до краен предел, щом това симпатично момче – Октай Енимехмедов, се е решило на подобна стъпка. 

Също така според него хората са били освободени от страха, след като ДПС вече не били в централната власт. 

"Когато в политиката влезеш в конфликтна зона и обръщаш всички в политическото пространство срещу своята партия и ръководство, и се вкарваш в тежка конфронтация – неминуемо ще попаднеш в обсадна ситуация, това направиха ГЕРБ."

Още през есента на миналата година бившият зам.-председател на ДПС прогнозира, че се готви нова тройна коалиция между БСП, ДПС и "Атака".

Водещи

Най-четени